26 - andere naam

Ik heb ondervonden dat je op feestjes, met je subnaam wordt aangesproken. Slavin_h heb ik al veranderd naar just_h. Mja, is niet echt een aanspreekbare naam he,
n.a.v. een mailcontact ben ik es gaan zoeken op namen. Ik had er al es bij stil gestaan, en wist dus wel welke richting ik uit wou. Ik wou niet zomaar 'een naam'.
Mijn voornaam: Hilde, betekent strijd. Dus die richting uit ging ik googlen.
Ik heb mezelf een lijstje van 5 namen samengesteld:
Elidi (mijn naam in een andere taal)
Holiday (mijn naam met andere klanken)
Mystiek (betekenis van paars, mijn kleur)
Gudrun (dochter van koningin Hilde (mythologie)
Doerga (godin van de strijd, mijn naam betekent strijder, krijger)

De laatste geniet mijn voorkeur.
Ik noem mezelf Doerga. Sub doerga.
Ik denk te mogen zeggen dat dit mij wel omschrijft. De betekenis van mijn naam, en ook mijn zijn. Ik ben wel een strijder. Ik ben niet de opgever. Toch niet direct. Ik ga meerdere pogingen ondernemen voor ik opgeef.
Strijd...

Doerga
Doerga. Haar naam betekent "ontoegankelijke". Zij is de eeuwige moeder die haar kinderen beschermt, strijdster, oorlog en de kosmische energie.
Ze wordt ook Devimahatma of Mahadevi ('Grote godin') genoemd. Andere namen zijn Kandika of Ambika. Op Java werd ze ook Batari Doerga genoemd.
Ze is de Shakti, de "vrouwelijke kracht", van Sjiva. Doerga wordt afgebeeld als een leeuw of tijger. Ze heeft tien armen en drie ogen. Ze draagt een maansikkel, en haar vele armen zijn getooid met wapens, sieraden en juwelen, werktuigen, rozenkransen en andere geschenken die ze van de goden kreeg. De godin Mahalaxmi kan met haar worden geïndentificeerd. De oorlogsgodin wordt ook afgebeeld als vredige verschijning, zittend op haar leeuw en met vele wapens in haar armen.

Kumari
In Nepal gelooft men dat Doerga wordt gereïncarneerd in een jong meisje die de Kumari ('Maagd') wordt genoemd.
Doerga werd geboren uit de totale energie van de mannelijke goden, toen zij uitgeput waren van de strijd met asura's, de demonen. Haar gevolg bestaat uit de yogini (kwaadaardige geesten), vetala (vampiers) en bhoeta (de geesten van mensen die een gewelddadige dood stierven). Tijdens de strijd berijdt zij een leeuw of een tijger.

Doerga in strijd met Mahisja
Zij voerde een zware strijd tegen de Mahisja of Mahisasura, de leider der demonen, die zich in een buffel incarneerde. Deze demoon deed Durga een huwelijksvoorstel, waarop ze met een afgrijelijk gebrul reageerde. Mahisja interpreteerde haar dreigingen en het gevecht als 'liefdesstrijd'. Op het hoogtepunt van deze kosmische strijd werd Durga bijgestaan door Kali, die in volle wapenrusting uit haar hoofd werd geboren. Durga valt Mahisja aan, rijdend op haar leeuw, en met wapens in alle tien haar armen. Uit Doerga's zuchten tijdens het gevecht kwamen haar vrouwelijke bataljons voort. De aarde kreunde gedurende het enorme kosmische geweld, maar het duivelse leger werd ten slotte verslagen. Uit ergernis nam Mahisja de gedaante aan van de buffel Devi-Mahatmya, en viel de godin aan. Steeds als hij werd verslagen nam hij een nog gevaarlijker gestalte aan, maar zij sloeg uiteindelijk zijn hoofd af, gesterkt door de krachtverlenende wijn uit haar kelk. Ze werd vereerd met bloemen, wierook en geurende zalf.
Het leger van de demonen Sumbha en Nisumba doodde Doerga met een enkele lettergreep, een
supersonische hum of om die de kosmos vulde; de hoofdman van het leger had haar schromelijk onderschat. Toen demonen onder leiding van Canda en Munda de mooie, vriendelijke godin wilden grijpen, werd ze woedend, en haar gezicht nam de kleur van zwarte inkt aan. Uit haar frons kwam
Kali tevoorschijn. Zij was gehuld in een tijgervel, en gewapend met zwaard en lasso. Haar staf was versierd met schedels. Haar mond was opengesperd, en haar tong hing er uit. Ze uitte een afgrijselijk gebrul. Ze onthoofde Canda en Munda, en ontving hiervoor van Doerga de naam Camoenda. Ook Kali sprak het woord hum uit, en vulde hiermee de vier hoeken van de aarde.
Durga's altaren waren tijdens oorlog gedrenkt in het bloed van de overwonnenen, die werden geofferd om haar dorst naar bloed te stillen. Aan haar worden bloed en bedwelmende dranken geofferd, en geiten. Ook pleegt men voor haar ritueel zelfmoord.
Ook op Java gold Doerga als een indrukwekkende godheid. De bossen waarin zij woont worden heilig (angker) genoemd. Wie zo'n heilig bos betreedt sterft er of word er krankzinnig.
Doerga is verwant aan andere strijdvaardige godinnen en maagden, zoals bijvoorbeeld de Fenicische Anat of Astarte, de Grieks Enyo en de Egyptische Hathor of Sehmet.

bron Doerga

Geen opmerkingen:

Een reactie posten